U savremenom društvu najveći broj ljudi započinje svoj dan ne doručkujući. Ukoliko i doručkuju na putu do škole ili na pauzi predviđenoj za tu svrhu, najčešće odaberu nešto sa repertoara “brze” hrane (pekare, kiosci i sl.).
Doručak je veoma važan obrok i vredi uložiti nešto vremena da obezbedite sebi visokokvalitetan jutarnji obrok koji će obezbediti energiju za naporno pre podne, a neće loše uticati na zdravlje. Zato odvojte nekoliko minuta svakoga jutra za doručak.
Ako samo malo izmenite svoje navike i uložite malo truda, hranićete se zdravo, bez obzira na zahtevnost savremenog načina života. Probajte, isplati se. Bićete poletniji, zdraviji, bolje raspoloženi ali i efikasniji.
Nekoliko korisnih saveta koji će dodatno uštedeti vreme i raditi u korist vašeg boljeg zdravlja:
– Napravite mešavinu od kornfleksa, musli i suvog voća i zapakujte ih pojedinačno u kesice u količini 2/3 do jedne šolje. Ovako spakovane ih skladištite u svojoj kuhinji. Sva priprema će se svesti na to da ih prelijete jogurtom ili voćnm sokom.
– Priprema sendviča od tost hleba, pavlake, šunke i povrća ili ako volite slatku varijantu, sa malo putera i marmelade, zahtevaće vrlo malo vremena ako su već „pri ruci“ u kuhinji. Ako ne volite da doručkujete rano ujutru, odmah po buđenju, ovakav doručak možete poneti sa sobom i pojesti ga kasnije.
– Kad već doručkujete, obavezno ponesite sa sobom voće. Tri sata posle doručka, to će biti izvrsna užina i energetska nadoknada za naporan dan. Jabuka, narandža ili banana će stati u svaku tašnu. Za svaki slučaj, ukoliko zaboravite da ponesete voćku, na poslu ili kolima ostavite dovoljno suvog voća kao zamenu.
– Neka vam uvek u tašni, kolima ili na poslu bude nekoliko komada industrijski pravljenih pločica od žitarica i voća (bonžita i slični proizvodi). Ukoliko ste u velikoj žurbi, poslužiće kao obrok.
Nekoliko predloga za brzo pripremljeni doručak:
– Sendvič sa maslacem i marmeladom, šolja jogurta ili voćnog soka (vreme pripreme: 1 minut)
2/3 šolje kornfleksa i/ili musli sa suvim voćem u 200 ml niskomasnog jogurta ili voćnog soka (vreme pripreme: pola minuta)
– Kuvano jaje, parče šunke, tost hleb, čaj (vreme pripreme: 5 minuta);
– Sendvič sa niskomasnom pavlakom, šunkom i zelenom salatom ili paradajzom, čaj ili jogurt (vreme pripreme: 1 minut)
– Industrijski pravljene pločice od žitarica i voća (bonžita i slični proizvodi) i/ili suvo voće, ako ste u baš velikoj žurbi (vreme pripreme: nekoliko sekundi za otvaranje ambalaže)
Opredelite se za puno povrća, za ćuretinu ili ribu. Izbegavajte pohovanu i prženu hranu, a naročito ne pribegavajte rešenjima pljeskavice u lepinji ili sličnim varijantama brze hrane. Spisak namirnica koje treba imati u kuhinji da biste sproveli u delo vašu novu odluku:
– Jogurt
– Voćni sok
– Tost hleb (najbolje od integralnog brašna)
– Posna šunka
– Niskomasna pavlaka
– Marmelada od voća sa smanjenim sadržajem šećera
– Kornfleks/musli
– Industrijski pravljene pločice od žitarica i voća (bonžita i slični proizvodi)
– Voće (jabuke, narandže, banane, sveže ili sušene kajsije i šljive, suve smokve…
– Paradajz, zelena salata, krastavci (zavisno od sezone)